Marokko, here we come!

Het zal ergens eind december zijn geweest dat ik mijn mail een aanbieding vond van Groupon voor een stedentrip naar St. Petersburg. Dat leek een leuk uitje samen met mijn vriendin Natasja; ik moest aan haar denken omdat we eerder al eens het plan hadden een reis te maken naar Moskou en St. Petersburg met z'n tweetjes. Die plannen zijn toen weer gesneuveld, toen we datzelfde jaar naar Amerika gingen samen met Peter, mijn man. Na wat snel overleg besloten we geen gebruik te maken van deze mooie groupon-aanbieding, omdat we toch ook wel graag Moskou willen zien, en daar zou het dan vast niet meer van komen. Maar het plan om met z'n tweetjes een reis te maken bleef wel door de gedachten spoken.

Al eerder hadden we plannen om met z'n tweetjes te reizen, maar nooit is het er van gekomen, om allerlei redenen. Of we gingen uiteindelijk toch met z'n drieën, of er kwam iets anders tussen. Zo stonden Laos, Cambodja en Vietnam op de planning, en ook Schotland is al eens de revue gepasseerd. Het moest er nu dan toch maar eens van komen, toch? Peter vond het een uitstekend idee, zijn reisbehoefte is minder groot dan die van mij. En ook Natasja was ervoor te porren en zo besloten we ergens in januari dat het dit jaar zou moeten gebeuren.

Al snel hadden we een shortlist met mogelijkheden, en bijna net zo snel hebben we de periode gekozen: de meivakantie. Een handige periode omdat die enkele feestdagen bevat, en dat geeft zowel Peter als Natasja de mogelijkheden om efficiënt om te gaan met hun vrije dagen op het werk. Want ondanks dat Peter niet meegaat, moet hij het thuisfront natuurlijk wel verzorgen. En met beperkte verlofdagen kun je zo dus gemakkelijk 2 weken vrij zijn.

De shortlist was divers maar niet te lang: natuurlijk stond een reis naar Moskou en St. Petersburg op de lijst, maar die viel ook als eerste weer af. We hadden immers bepaald dat we 2 weken op reis willen, en dat vinden we te lang voor die bestemming. Jordanië stond ook op de lijst,  in combinatie met Israël, maar dat viel uiteindelijk af door de grensperikelen waarover had gelezen in verschillende reisverslagen. En voor Jordanië alleen lijkt 1 week meer dan genoeg. Een cruise op de Baltische zee maakte ons ook heel enthousiast, maar is uiteindelijk toch afgevallen vanwege de lage temperaturen en het risico op slecht weer in die periode. Maar wel hebben we afgesproken ooit een mooie cruise te maken langs de kust van Noorwegen met de Hurtigruten.

En wat werd het dan wel? Juist, de titel verklapt het al: Marokko! Eerst twijfelden we over deze bestemming, met name vanwege de vele negatieve reacties die we kregen. Maar die vielen uiteindelijk weg tegen alle positieve dingen die we ook hoorden over het land. Na alle voorbereidingen tot nu kan ik wel zeggen dat het land een grote diversiteit te bieden heeft aan landschappen, cultuur, eten, winkelen en steden. Dus, Marokko, here we come!

We begonnen met het maken van een globale reisplanning, en daaruit leerden we dat we toch iets meer tijd nodig hadden dan 2 weken om dat te doen en te zien dat op ons verlanglijstje stond. Gelukkig was dat gemakkelijk te regelen. Daarna boekten we de vliegtickets bij Jetairfly en een huurauto bij Sunny Cars. Toen dat vastlag konden we de finetuning doen en de hotels gaan vastleggen. En daar hebben we afgelopen weekend de laatste hand aan gelegd. Alles is nu geboekt, alleen het roadbook is nog in de maak.

Op zaterdag 27 april rijden we eerst naar Hotel Van der Valk in Charleroi. Daar overnachten we voor vertrek. De nacht zal heel kort zijn, want op 28 april vliegen we al om 06.30h rechtstreeks naar Tanger vanuit Charleroi. Gelukkig is het een klein vliegveld, dus we hoeven vast niet veel tijd te rekenen voor het inchecken.

Omdat er ook 2 uur tijdverschil is met Marokko, komen we al bijna even vroeg aan in Tanger. Om precies te zijn 07.50h is dat gepland. In Tanger moeten we natuurlijk een visum regelen op het vliegveld en we halen er onze huurauto op bij Budget Rent A Car. We hebben een Citroën C3 gereserveerd, ik ben benieuwd welke we zullen meekrijgen.

Tanger zelf zullen we niet verkennen. We rijden meteen richting het Rif gebergte, onderweg naar Chefchaouen. Dat is een schattig plaatsje met een prachtige blauw-witte medina, en onze eerste verblijfplaats in Marokko. We hopen op mooie uitzichten in de bergen en we plannen onderweg een stop en een wandeling bij Cascades d'Akchour, een natuurpark met een mooie waterval. Als we daar tenminste nog de puf voor hebben met het vroege vertrek en een korte nacht slaap. In Chefchaouen verblijven we 2 nachten in het Lina Ryad & Spa, een heerlijk luxueus en gloednieuw hotel, we hebben dus genoeg tijd om te genieten van deze bijzondere plek.

Na Chefchaouen rijden we via de meest zuidelijk gelegen Romeinse nederzetting, Volubilis, naar Meknès, één van de koningssteden van Marokko. Als er voldoende tijd is bezoeken we ook nog Moulay Idriss, een bedevaartsplaats voor de islamitische Marokkanen. In Meknès verblijven we 1 nacht in Riad Yacout, in het hart van de medina.

Vanuit Meknès gaat de reis verder naar de nabij gelegen volgende koningsstad in het programma: Fès. Ook hier verblijven we in het hart van de medina, in Riad Adarissa, voor 3 nachten. Dat is best een uitdaging, als je weet dat Fès de grootste medina heeft van Marokko, deze medina volledig autovrij is -vervoer gaat per ezel- en dat er 300.000 mensen wonen. Hoe gaan we dat ooit vinden?

In Fès gaan we 1van de dagen op pad met een officiële gids die ons zal rondleiden door de medina om zo de mooiste en meest bijzondere plekjes te vinden. De tweede dag zullen we op eigen gelegenheid op pad gaan.

Het vertrek uit Fès zal vroeg op de dag zijn, aangezien we een lange reis voor de boeg hebben naar de woestijn Erg Chebbi, onderdeel van de Sahara. Bijna 500km leggen we dan af, deels door de bergen en deels door de Ziz oase. Onderweg zullen we proberen om berberaapjes te spotten in de buurt van Azrou, en uiteraard zullen er ook in de Ziz oase stops worden gemaakt om mooie plaatjes te schieten.

Naar verwachting zullen we laat in de middag arriveren in Merzouga, waar we de eerste nacht verblijven in Kasbah Hotel Mohayut. Na het ontbijt de volgende ochtend worden we opgehaald voor een excursie in een 4x4 door de woestijn waar we onder begeleiding van een gids enkele mooie plekken zullen bezoeken. Zo staat er een oase in de woestijn op het programma, een groot meer waar in het voorjaar wilde flamingo's kunnen worden gespot, en ook zullen we een bezoek brengen aan het stadje Khamlia waar de "black people" wonen, een van oorsprong Sudanse stam. Hier zullen we genieten van inheemse muziek en natuurlijk een kopje marokkaanse thee. Ergens in de middag zullen we lunchen in het hotel, en rond 15.00h stappen we opnieuw in de 4x4.

De tweede nacht zullen we namelijk doorbrengen in Dune Luxury Camp, een kamp naar voorbeeld van de Toeareg nomaden, midden in de woestijn. Dit kamp moet uniek zijn in zijn soort, in vergelijking met de vele andere toeristische kampen, en ook de ligging is anders. Dit kamp belooft ons een mooi contrast tussen de zwarte woestijn en de rode zandduinen. Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen, maar we zullen het meemaken. Onderweg naar het kamp maken we stops op panoramische plekjes voor het maken van foto's, en ook zullen we genieten van de zonsondergang en zonsopgang in de woestijn. Wat een ervaring zal dat zijn! Uiteraard mag ook een ritje op de kameel niet ontbreken, die ons bovenop de duinen zal brengen voor een groots uitzicht. En we hopen ook de Melkweg te kunnen zien als de zon achter de duinen is gezakt en het zwart van de nacht ons zal omringen.

Na het zonsopgang en het ontbijt in de woestijn gaan we per 4x4 weer terug naar Merzouga. Hier halen we de bagage weer op in het hotel en mogen we gebruik maken van een douche. Daarna vervolgen we onze route door Marokko met de Kasbah route. Via de Todra kloof rijden we naar Boumalne Dadès, een dorpje in de Dadelvallei. Hier brengen we 1 nacht door in het hotel Xaluxa Boumalene Dades, een heerlijk luxe hotel waar we het stof kunnen afwassen.

Na de Dadelvallei vervolgen we de Kasbah route naar Tisselday, een klein dorpje ten noorden van Ouarzazate, waar we 2 nachten verblijven in Irocha. We zullen eerst een stop maken in El-Kelâa M'Gouna, oftewel het rozenstadje. In mei is hier altijd een groot rozenfestival, en dus zijn we mooi op tijd om dat te bekijken. Ouarzazate is de volgende stop onderweg, hier willen we een kijkje nemen bij de Atlas Film Studios, de Marokkaanse tegenhanger van Hollywood. Menig beroemde film is hier opgenomen. Ook is de Taouirt Kasbah in deze plaats een bezichtiging waard. En als laatste zullen we Ait-Ben-Haddou passeren, de beroemdste kasbah van Marokko, te zien in veel beroemde films zoals in Lawrence of Arabia.

De volgende dag staat nog volledig open. Als we nog niet genoeg hebben van de omgeving kunnen we met de auto erop uit en de Fint oase bezoeken, eventueel met de Tifoultoute kasbah. En als we willen relaxen en bijkomen van alle indrukken parkeren we ons met een boek aan het zwembad. Zelfs een kookworkshop hoort tot de mogelijkheden hier. Wat zal het worden?

Na Irocha gaan we op pad naar Marrakech, de laatste koningsstad op het programma deze reis. De route zal ons al slingerend voeren dwars door de hoge Atlas, maar een mooie beloning wacht op ons. Dankzij Natasja kunnen we namelijk verblijven in een heel luxe resort van Hapimag, een organisatie die vooral in Europa vele mooie vakantieresorts heeft gebouwd voor haar aandeelhouders. Omdat Natasja een aandeel bezit, kunnen we hier dus terecht. Heerlijk wentelen in luxe! Het resort ligt buiten de drukke stad, maar heeft een gratis shuttle service naar de stad. We verblijven er 4 nachten. Uiteraard zullen we tijd nemen om de stad te verkennen, maar we hebben ook een dagtrip gepland naar Cascades d'Ouzoud, de hoogste watervallen van Marokko.

Na ons verblijf in Marrakech is het weer bijna tijd om naar huis te gaan. We rijden naar Casablanca, waar we voor de laatste nacht onze intrek nemen in Hotel Club Val d'Anfa. In Casablanca willen we alleen graag de Hassan II Moskee bekijken, één van de grootste moskeeën ter wereld en de enige moskee in Marokko die ook niet-islamitische bezoekers toelaat. Verder willen we er nog graag shoppen in de grootste shopping mall van heel Afrika en sushi eten, een traditie die we volhouden in elke grote stad als we op reis zijn.

Na de laatste nacht hebben we ruim de tijd om in te pakken en op pad te gaan naar het vliegveld. We vertrekken pas in de middag, dus geen halve nachten ter afsluiting van de reis. Om 19.00h zullen we naar verwachting weer landen in Charleroi.

Uiteraard ga ik proberen om verslag te doen van onze reis, als de tijd dat toelaat tenminste. Reizen jullie met ons mee?



Grotere kaart weergeven

3 opmerkingen:

  1. Hallo Jasmino,

    Dit is misschien enig zins een omweg om het te vragen ( misschien ben ik niet handig genoeg in dit soort sites ) maar ik vroeg mij af of ik wat informatie mocht vragen omtrent reizen in het algemeen en over de VS? Ik heb jullie blogs gelezen over jullie vakanties naar de VS en aangezien ik volgend jaar daar zelf naartoe ga dacht ik; laat ik het aan de mensen met duidelijke ervaring vragen :) Is er een manier waarop ik gemakkelijker een bericht naar je kan sturen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Stefan,

    Als je hier jouw e-mail adres achterlaat in een reactie, dan neem ik contact op met jou.

    Als je dat niet wil, dan kun je je ook aanmelden op het AllesAmerika forum: http://forum.allesamerika.com/index.php
    Op dat forum ben ik ook bekend onder de naam Jasmino, en daar kun je mij na aanmelding benaderen via een privé berichtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen